Buitenlokaal Haanwijk geopend met Open Monumentendag

Iedere tweede zondag van de maand, van april tot en met september, is het buitenlokaal op Landgoed Haanwijk geopend. Op zondag 15 september zal deze in het kader van Open Monumentendag geopend zijn van 11.00 tot 17.00 uur en is er van alles te beleven op Landgoed Haanwijk.

Vaartocht over de Dommel
In samenwerking met Brabants Landschap is met de Hertogboeren/Vestingfietsen & Varen een gratis vaartocht georganiseerd. De tocht voert van Halder naar Out Herlaer (Sint-Michielsgestel). In de boot vertelt de schipper, en tevens de gids, over het Beleg van ’s-Hertogenbosch door Frederik Hendrik in 1629, over de bezienswaardigheden langs de Dommel, de bijzondere natuurgebieden en het oude veerhuis het Vaantje. De tocht met een dichter en zanger aan boord – die om de 30 minuten start – vangt aan om 11.00 uur bij de steiger in Halder en of out Herlaar (16.00 uur laatste vaart).

Huize Haanwijk
Ook Mieke Lens van Huize Haanwijk zet de deuren open tijdens Open Monumentendag. Naast dat er enkele kamers geheel vrij te bezichtigen zijn, is er toegang tot de tuin en kan er geluisterd worden naar gedichten die voorgedragen worden.

Buitenlokaal Haanwijk
Vanuit het buitenlokaal worden 3 gratis wandelexcursies georganiseerd, namelijk om
11.00 uur, 13.00 uur en 14.30 uur. Ervaren gidsen laten het gebied zien en doen o.a. het oude veerhuis ’t Vaantje aan de Dommel aan.  Aanmelden kan tot uiterlijk 15 minuten voor aanvang bij het buitenlokaal.

Adres: Haanwijk 4a in Sint-Michielsgestel
Parkeren: in het weiland tegenover het buitenlokaal

Museum Romeins Halder
Tijdens de openstelling is niet alleen het buitenlokaal geopend maar ook Museum Romeins Halder opent dan haar deuren.Hier gaat u terug in de tijd naar de tijd toen hier, langs de dommel, waar Romeinen leefde.Het museum is geopend van 12.00 uur tot 16.00 uur. Voor informatie zie www.romeinshalder.nl

Brabants Landschap: natuur- en cultuurbescherming is en blijft mensenwerk

De prachtige provincie Noord-Brabant, met haar diversiteit aan landschappen, is nog het thuis van vele vrij levende planten- en diersoorten. Dit komt onder andere doordat Brabants Landschap ruim 18.000 hectare bos, heide, ven, zandverstuiving, beek- en rivierdalen, landgoederen, boerderijen, forten en kastelen met zorg beheert. Daarnaast zet Brabants Landschap zich in voor behoud, herstel en ontwikkeling van de biodiversiteit buiten de beschermde natuurgebieden. Een groot netwerk van enthousiaste vrijwilligers helpt mee met de bescherming van weide- en akkervogels, uilen, amfibieën en vleermuizen.

Dit kost echter veel geld. Voor € 1,25 per maand helpen mensen al om onze waardevolle natuur te beschermen. Voor meer informatie zie www.brabantslandschap.nl.

Brabants Landschap zet zich in voor het behoud en de ontwikkeling van een groene omgeving ‘dichtbij’ huis. Voor meer informatie www.brabantslandschap.nl

Noot voor de redactie:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Meta van Lokven, vrijwilligerscoordinator op Haanwijk:
E-mailadres: haanwijk4a@gmail.com