Vaartocht Vincent van Gogh vanaf zaterdag 23 mei op De Dommel in Den Bosch

DEN BOSCH/BOXTEL – Met twaalf gloednieuwe gedichten van de slamdichters Jee Kast uit Brussel, Loren Brouwers uit Den Bosch en Rotterdammer Marco Martens wordt het leven van Vincent van Gogh belicht tijdens een vaartocht op De Dommel. De Eindhovense zangeres Iris Penning heeft speciaal voor deze tocht twee pakkende liedjes geschreven.dommel-vestingvaren

De Vincent van Goghvaartochten staan gepland op elke vrijdag, zaterdag en zondag van het vaarseizoen, telkens om 14.00 uur. Vertrek is altijd bij Bastion Oranje aan de Zuidwal in Den Bosch. De eerste twee tochten zijn met Pinksteren, zaterdag 23 en zondag 24 mei, eveneens om 14.00 uur. Een Varen met Vincent-vaartocht kost 14,50 euro per persoon. “We vragen mensen wel om tijdig plaatsen te reserveren. Dan kunnen wij inschatten of we voor een tocht een of twee boten nodig hebben. Of misschien wel drie. Het kan ook zijn dat tochten vol zitten; misschien dat mensen dan een andere dag willen komen. En als het gaat om groepen van meer dan acht personen, die kunnen ook op andere dagen boeken”, zegt Sanders. De gedichten en liedjes die tijdens de boottocht te horen zijn, zijn opgenomen in een boekje dat onder meer verkrijgbaar is bij de boot.

Reserveren voor de vaartochten en informatie inwinnen kan via info@vaarmetvangogh.nl. Zie ook www.varenmetvangogh.nl

Unieke vaartocht
Den Bosch is de enige stad in Nederland waar Vincent van Gogh wordt herdacht met vaartochten tijdens welke gedichten en liedjes te horen zijn. Alle teksten zijn speciaal voor deze tocht geschreven en ingesproken dan wel gezongen. “We hebben daarbij bewust gekozen voor slamdichters omdat die door hun vernieuwende en veelal moderne dichtstijl juist goed uit de voeten kunnen met een complex thema als Vincent van Gogh”, meent Marcel Linssen, voorzitter van poeziestichting DichtSlamRap uit Boxtel.
Zijn stichting was de initiatiefnemer voor deze nieuwe vaartocht van de organisatie Vestingfietsen.nl uit Sint-Michielsgestel. Deze groep verzorgt een groot aantal fiets-, en vaararrangementen in het gebied tussen Sint-Michielsgestel en Den Bosch. Voor mede-eigenaar Nicky Sanders is deze Vincent van Gogh-vaartocht een mooie manier om vaartochten en cultuur met elkaar te verbinden. “In principe varen we straks de tochten met twee boten die we aan elkaar koppelen. Daar kunnen dan 24 passagiers in en het heeft toch een beetje de sfeer van een klein theater.”

“Toen we begonnen met het uitwerken van het idee was het nog afwachten wat dit zou brengen. In de gedichten moest het onder meer gaan over het Brabantse boerenleven dat Van Gogh heeft geschilderd maar ook over de veel meer kleurrijke Franse schilderijen. En natuurlijk over zijn depressies en de relatie van Vincent met zijn broer Theo. Iedereen is met meerdere opdrachten apart gaan schrijven en bij het opnemen van de gedichten in de studio bleek dat allemaal bijna naadloos in elkaar te passen’, vertelt Linssen.